آموزش تصویری ایلوستریتور قسمت بیستم از مبتدی تا حرفه ای
توضیحاتی راجب این نرم افزار:
ایلوستریتور نرم افزار گرافیکی است که برای افرادیکه کار طراحی می کنند بسیار کاربردی است. از لوگوی شرکت گرفته تا بیلبورد بزرگراه همه اینها در ایلوستریتور طراحی می شوند. ابزاری برای طراحی وکتور است، به این معنی که شما می توانید آثار هنری را در هر مقیاس و بدون کاهش کیفیت ایجاد کنید. این یک ابزار فوق العاده برای طراحی لوگو ، ایجاد آثار هنری وکتور پیچیده و بازی با طراحی تایپوگرافی مصور است
- قابلیت طراحی طرح های وکتور بسیار پیچیده با قابلیت های بسیار پیشرفته
- کارهای تصویرسازی مثل موشن گرافیک و …
- قابلیت تایپوگرافی بسیار پیشرفته با ابزار مخصوص این کار
- قابلیت رنگ کردن تصاویر با خاصیت گرادیانت به صورت طیف رنگی از رنگ خاصی به رنگ دیگر و قابلیت تعیین شفاقیت رنگ
- قابلیت رنگ آمیزی و طرح ریزی به صورت پرسپکتیو
- قابلیت ایجاد Stroke های بسیار زیبا و حرفه ای
توضيحات قسمت بیستم: آشنایی با ابزار Rotate
به دفعات اتفاق میافتد که هنگام طراحی در نرمافزار ایلوستریتور نیاز داشته باشیم که تمامی شیء یا بخشی از آن را انتخاب کنیم و به تغییر اندازه اشیا در ایلوستریتور و یا تغییر شکل اشیا در ایلوستریتور و یا جابهجایی و چرخش آن ها نیاز داشته باشیم. در این آموزش ایلوستریتور سعی داریم تغییر اندازه ، تغییر شکل و چرخش اشیاء در برنامه ایلوستریتور را در دو روش ساده تر و متداول توسط ابزار ها، مورد بررسی قرار دهیم. این کار دشوار نخواهد بود و در عین حال به کارتان می آید و بسیار کاربردی است. با مطالعه این مقاله آموشی یکبار برای همیشه یاد بگیرید و با تمرین در پروژه های خود مراحل را در ذهنتان تثبیت کنید.
جابجا کردن Anchor point ها در باندینگ باکس
در بخش ابتدای مقاله تغییر اندازه ، تغییر شکل و چرخش اشیاء در برنامه ایلوستریتور، قادر خواهید بود از چند جهت سایز تصاویر و اشکال را تغییر دهید. می توانید فقط از یک سمت تصویر را بکشید و یا به صورت هماهنگ به صورت کلی تصویر را در تمام جهات بدون تعییرشکل بزرگ یا کوچک کنید.
وقتی شکلی را توسط ابزار های انتخاب یا selection انتخاب میکنید، کادر (bounding box) و مربع هایی (Anchor point) اطراف شکل می بینید. میتوانید از طریق مربعهای کوچکی که در اطراف کادر ظاهرشده در دور تصویر ملاحظه میکنید شکل خودتان را تغییر سایز دهید چنانچه روی لبه کادر میآیید میبینید که یک فلش دو جهتِ ظاهر میشود که چنانچه آن را به سمت بالا و یا پایین drag کنید ملاحظه میکنید که شکل بهصورت عمودی تغییر سایز پیدا میکند.
و همچنین لبههایی که در سمت چپ و راست تصویرتان قرارگرفته است میتوانید بهصورت افقی شکل خودتان را در اندازه دلخواه تغییر سایز دهید.
اما این روش مناسبی برای تغییر اندازه نیست چون با این کار تصویر شما حالت دفرمه پیدا میکند. مجدداً تغییر سایز را از گوشهها بررسی میکنیم. همانطور که ملاحظه میکنید در قسمت گوشههای تصویر شما چهارتا مربع را مشاهده میکنید که میتوانید از طریق اینها تغییر سایز را متناسب یعنی همزمان هم طول و همعرض را میتوانید تغییر دهید که شکل دفرمه نشود. به عبارتی قطری سایز را تغییر می دهید.
میتوانیم برای اینکه مطمئن شویم نسبت ابعادی ما حین تغییر سایز کامل حفظ میشود و شکل حالت دفرمه پیدا نمیکند از کلید shift استفاده کنیم. وقتی کلید shift را نگهداریم و از گوشهها شروع به تغییر سایز کنیم میبینید که دیگر شکل ما دفرمه نخواهدشد.
از دیگر کاربرد این کادر تشکیل شده در دور شکل طبق مقاله تغییر اندازه ، تغییر شکل و چرخش اشیاء در برنامه ایلوستریتور برای چرخش و rotate نیز می توان اشاره کرد. با قرار دادن موس در گوشه ها شاهد تغییر شکل موس به نماد چرخش هستید با نگه داشتن موس و جابجا کردن آن در جهت دلخواه شکل را بچرخانید. در این مرحله با نگه داشتن کلید shift می توانید 45 درجه تغییر زاویه دهید.
ابزار تغییر اندازه scale
طبق مقاله تغییر اندازه ، تغییر شکل و چرخش اشیاء در برنامه ایلوستریتور، ابزار تغییر اندازه scale tool در ایلوستریتور داریم. که میتوانیم با استفاده از آن تغییر اندازه را روی شکلمان ایجاد کنیم و کلید میانبر این ابزار هم حرف S صفحهکلید میباشد که میتوانیم برای فعال کردن آن طبق مقاله تغییر اندازه ، تغییر شکل و چرخش اشیاء در برنامه ایلوستریتور استفاده کنیم. در تصویر یک دایره قرمزرنگ در وسط تصویر که چهار خط در اطراف آن قرارگرفته را ملاحظه میکنید که به آن نقطه مرجع یا reference point گفته میشود.
شما میتوانید شکل خودتان را نسبت به نقطه مرکزی تغییر اندازه و یا تغییر جهت دهید. همچنین میتوانید این نقطه را طبق مقاله تغییر اندازه ، تغییر شکل و چرخش اشیاء در برنامه ایلوستریتور، با نگهداشتن کلید سمت چپ موس و drag کردن آن میتوانید هرجایی که خواستید قرار دهید. در حال حاضر ما نقطه را در قسمت پایین قراردادیم و میخواهیم شکل خودمان را نسبت به این نقطه تغییر سایز دهیم. و یا به حالت معکوس تبدیل کنیم. کاربرد مهم دیگری که ابزار تغییر اندازه scale در ایلوستریتور دارد این است که مثلاً ما یک مستطیل ترسیم میکنیم و دونقطه اضافه روی کادر مستطیل از طریق ابزار pen بهموازات نقطه مرکزی درج میکنیم. کلید shift را نگه میداریم و دونقطه را به حالت انتخاب درمیآوریم و با استفاده از ابزار تغییر اندازه scale در ایلوستریتور آن را تغییر شکل میدهیم.
بخش دیگری هم در مقاله تغییر اندازه ، تغییر شکل و چرخش اشیاء در برنامه ایلوستریتور هست که شما میتوانید با دو بار کلیک کردن بر روی آن ابزار به آن دسترسی پیدا کنید که اصطلاحاً به آن آپشن ابزار و یا تنظیمات ابزار گفته میشود. در این قسمت از مقاله تغییر اندازه ، تغییر شکل و چرخش اشیاء در برنامه ایلوستریتور، میتوانید بهصورت متناسب به یک اندازه در جهت عمودی و افقی تغییر سایز دهید. گزینه non-uniform برای این هست که شما میخواهید در یکجهت فقط تغییر سایز داشته باشید. بخش دیگر scale strokes & effects میباشد که از اهمیت ویژهای برخوردار است.قبل از تعریف این بخش باید یک stroke یا خط دور برای مستطیل خود تعریف کنیم. بعداز آن در مقاله تغییر اندازه ، تغییر شکل و چرخش اشیاء در برنامه ایلوستریتور، گزینه scale strokes & effects را تیک میزنیموقتی تیک preview زده باشد میتوانیم مشاهده کنیم که روی آبجکت چه اتفاقی میافتد و در زمان رضایت از نتیجه کار آن را تائید کنیم.در ادامه مقاله تغییر اندازه ، تغییر شکل و چرخش اشیاء در برنامه ایلوستریتور همراه ما باشید.
زمانی که تیک scale strokes & effects میخورد متناسب با تغییر اندازهای که داریمstroke و یا effect تصویر ما تغییر میکند . به ادامه مقاله تغییر اندازه ، تغییر شکل و چرخش اشیاء در برنامه ایلوستریتور توجه کنید. گاهی ممکن است در تغییر اندازه ، تغییر شکل و چرخش اشیاء در برنامه ایلوستریتور ما احتیاج داشته باشیم از آبجکت موردنظرمان یک کپی تهیه کنیم و داخل آن کپی ما تغییر سایز داشته باشیم. در این صورت مجدداً روی ابزار تغییر اندازه scale در ایلوستریتور دو بار کلیک میکنیم تا وارد آپشن آن شویم و بهعنوانمثال در قسمت uniform 50% را برای آن تعیین میکنیم. در بخش از مقاله تغییر اندازه ، تغییر شکل و چرخش اشیاء در برنامه ایلوستریتور، اگر گزینه copy را بهجای ok بزنیم میبینید که یک شکل دیگر دقیقاً روی آن شکل به همان اندازه که در کادر scale مشخص کردیم کپی شد و با آن خصوصیاتی که آنجا ما تنظیم کردیم یک شکل کوچکتر را نسبت به شکل اولیه خود داریم.
چرخش و ابزار rotate
برای چرخش اشکال ابزاری وجود دارد به نام ابزار rotate در ایلوستریتور. برای فعال کردن این ابزار میتوانید کلید R صفحهکلید را بزنید و یا از نوارابزار آن را با یک کلیک چپ انتخاب کنید.
اگر بخواهیم شکل را نسبت به نقطه دیگری چرخش دهیم باید reference point را در آن نقطه قرار دهیم و نسبت به آن عمل چرخش را انجام میدهیم.
چنانچه قصد داشته باشید در تغییر اندازه ، تغییر شکل و چرخش اشیاء در برنامه ایلوستریتور، شکل را تحت زوایای خاصی بهصورت دقیق بچرخانید میتوانید از یکسری کلیدهای صفحهکلید استفاده کنید. کلید shift صفحهکلید را اگر نگهدارید و شکل را از اطراف بچرخانید نگهداشتن کلید shift باعث میشود که زاویه چرخش شما نشان داده میشود.
اگر بخواهید تحت زوایای مشخصی شکل چرخانده شود با دو بار کلیک کردن بر روی ابزار میتوانید وارد بخش آپشن و یا تنظیمات آن شوید و زاویه موردنظر را دقیقاً اینجا تنظیم کنید به عنوان مثال میخواهیم شکلمان را تحت زاویه مثلاً ۲۵ درجه بچرخانیم میتوانیم همان شکل را با یک زاویه دیگر کپی بگیریم. در این مرحله با ابزار rotate در ایلوستریتور آشنا شدید؛ در ادامه با ویژگی های بیشتری از این نرم افزار آشنا می شوید.
تغییر شکل ترکیبی
در این بخش از مقاله تغییر اندازه ، تغییر شکل و چرخش اشیاء در برنامه ایلوستریتور قصد داریم در مورد تغییر شکل دادن اشیا در ادوبی ایلوستریتور صبحت کنیم در ابتدا به کمک دستور TRANSFORM EACH چند شی مختلف را هم زمان و به یک باره ولی با توجه به نقطه مرجع مستقل خودشان تغییر شکل دهیم برای استفاده از این دستور ابتدا باید شکل را انتخاب کنیم.
با فعال کردن این فرمان کادر مربوط به آن باز میشود.
در کادر SCALE فیلدهای HORIZONTIAL و VERTICAL مقیاس گذاری و یا تغییر اندازه شکل شما را در راستای محورهای افقی و عمودی امکان پذیر میکند.اگر قصد جا به جایی شکل در راستای محور عمودی و افقی را هم داشته باشید میتوانید گزینه MOVE را هم تنظیم کنید.
در این قسمت از مقاله تغییر شکل ترکیبی در نرم افزار ایلوستریتور خواهید دید که در بخش rotate میتوانید زاویه چرخش موضوع خودتان را تعیین کنید. در بخش options وقتی گزینه transform objects فعال است میتوانید موضوع انتخابی را تغییر دهید با Transform patterns میتوانید در صورتی که زمینه موضوع انتخابی با یک pattern یا الگو رنگ آمیزی شده باشد از نرم افزار بخواهید که تغییر شکل ها برای الگوها هم تعریف شود. اگر scale strokes & effects فعال باشد در صورتی که موضوع شما حاوی stroke و effect باشد همزمان با تغییر شکل اشیا در ایلوستریتور موضوع خط دور و افکتهای آن هم تغییر میکند.
طبق تغییر شکل اشیا در ایلوستریتور در نرم افزار ایلوستریتور، فعال بودن گزینه scale corners باعث میشود که تغییر شکل ها بر روی گوشه های موضوع انتخابی هم تاثیر بگذارد. گزینه های reflect X و reflect Y باعث قرینه سازی موضوعات انتخاب شده در راستای افقی و عمودی میشوند. هر بار که گزینه random را فعال و غیر فعال میکنید موضوعات شما به نوع متفاوتی تغییر شکل میدهند. در کادر آخر میتوانید مکان نقطه مرجع موضوع خودتان را مشخص کنید.
تغییر ضخامت اشیاء در تغییر شکل ترکیبی
برای این کار از width tool استفاده میکنیم که در نوار ابزار قرار دارد.
با استفاده از این مجموعه ابزار که به آنها liquify گفته میشود میتوانید افکت های زیبایی را بر روی موضوعات انتخابی خودتان اعمال کنید.به این نکته در تغییر مقاله تغییر اندازه ، تغییر شکل و چرخش اشیاء در برنامه ایلوستریتور توجه کنید که برای استفاده از width tool حتما باید موضوع دارای خط دور باشد برای کار با این ابزار میتوانید روی آن قسمت از مسیر موضوع خودتان که میخواهید ضخامت آن را تغییر دهید کلیک کنید و به سمت عمود برمسیر بکشید.
با نگه داشتن کلید shift حین کشیدن باعث میشه که سایر نقاط کنترلی هم تحت تاثیر قرار گیرند. میخواهیم با این ابزار یک برگ ترسیم کنیم به این صورت که با استفاده از ابزار line segment یک خط مستقیم ترسیم میکنیم و سپس با فعال کردن width tool یک نقطه را در مرکز خط ترسیم شده انتخاب میکنیم و آن را به سمت بیرون میکشیم تا شکل برگ ایجاد شود.
برای اینکه طبق تغییر اندازه ، تغییر شکل و چرخش اشیاء در برنامه ایلوستریتور، موضوع را از حالت خط خارج کنیم باید آن را انتخاب کنیم سپس از منوی آبجکت فرمان expand appearance را اجرا کنید. قصد داریم یک پروفایل جدید را برای خطوط دور موضوعات تعریف کنیم با استفاده از line segment tool و width tool شکل زیر را ترسیم کردیم.
در حالی که موضوع انتخاب است به پانل stroke میرویم و در قسمت مربوط به پروفایل ها در حالی که پروفایل انتخاب است میتوانید بر روی آیکون add to profile کلیک کنید و آن را به لیست پروفایلهای پیش فرض نرم افزار اضافه کنید.
کار با ابزار warp
در این قسمت از مقاله تغییر اندازه ، تغییر شکل و چرخش اشیاء در برنامه ایلوستریتور، به نحوه کار با ابزار wrap می پردازیم.
با این ابزار میتوانیم مسیرها را پیچ و تاب دهیم و به این وسیله شکل آنها را آشفته کنیم برای استفاده از این ابزار در ابتدا موضوع مورد نظرمان را انتخاب کنیم. برای اینکه از این مجموعه ابزارها بتوانید برای متون خودتان استفاده کنید باید آنها را به outline یا مسیر تبدیل کنید میتوانیم ابزار warp را روی بخشهایی که میخواهیم آن را پیچ و تاب دهیم میکشیم. در صورتی که بخواهید شکل ابزار را تغییر دهید میتوانید با نگه داشتن کلید alt شکل آن را تغییر دهید. با دو بار کلیک چپ بر روی ابزار میتوانید وارد تنظیمات آن شوید.
در فیلدهای width و height طبق مقاله تغییر شکل ترکیبی در نرم افزار ایلوستریتور، میتوانید پهنا و ارتفاع ابزار را تنظیم کنید. در قسمت angle میتوانید میزان چرخش ابزار را تنظیم کنید. در فیلد intensity میتوانید شدت عملکرد ابزار را کنترل کنید. گزینه use pressure pen مواقعی فعال است که کامپیوتر شما مجهز به قلم الکترونیکی باشد. در بخش بعد گزینه detail مشخص کننده جزئیات بخش ویرایش شده است. هر چه مقدار simplify را بیشتر کنیم بخش ویرایش شده شکل ساده تری را پیدا میکند. اگر گزینه show brush size فعال باشد اندازه ابزار را هنگام کار با آن میبینیم.
کار با ابزار twirl
این بخش از مقاله تغییر اندازه ، تغییر شکل و چرخش اشیاء در برنامه ایلوستریتور به کار با ابزار twirl اختصاص داده شده است.
با این ابزار میتوانید برای بخشی از مسیر و یا موضوع انتخابی خود چرخش و پیچش تعریف کنید هنگامی که ابزار را فعال میکنید مشاهده میکنید که شکل ابزار مشابه ابزار warp است و برای تغییر اندازه متناسب آن میتوانید کلید shift و alt را نگه دارید برای ایجاد پیچش باید ابزار را در جایی از مسیر کلیک کنیم. میتوانیم دو بار کلیک روی ابزار انجام دهیم تا وارد کادر تنظیمات شویم.
همانطور که مشاهده میکنید مشابه تنظیمات ابزار warp هست در قسمت twirl rate میتوانید میزان پیچش موضوع خودتان را تنظیم کنید.
کار با ابزار pucker
ابزار pucker را در در این بخش مقاله تغییر شکل ترکیبی در نرم افزار ایلوستریتوربررسی می کنیم.از این ابزار برای چین و چروک انداختن بر روی مسیر و یا موضوع انتخابی استفاده میشود.
همانطور که در تغییر اندازه ، تغییر شکل و چرخش اشیاء در برنامه ایلوستریتور ملاحظه میکنید شکل این ابزار شبیه دو ابزار قبل است و تنظیمات مشابه با آنها دارد. برای اینکه شدت عملکرد ابزار را کم کنیم با دو بار کلیک بر روی ابزار وارد بخش تنظیمات آن میشویم و قسمت intensity را روی ۲۰% قرار میدهیم میتوانیم با استفاده از این ابزار و رسم یک چند ضلعی از طریق ابزار polygon این شکل را ایجاد کنیم.
کار با ابزار bloat
و در انتها بخش پایانی مقاله تغییر شکل ترکیبی در نرم افزار ایلوستریتور را به ابزار bloat می پردازیم. اعمال این ابزار بر روی بخشی از موضوع باعث پف کردن آن بخش خواهد شد. این ابزار هم مانند ابزارهای قبلی عمل میکند.
در این قسمت از آموزش ایلوستریتور می خواهیم در مورد آشنایی با ابزار transform در ایلوستریتور صبحت کنیم همانطور که می دانید در هنگام حرکت دادن اجسام در ایلاستریتور اگر کلید shift را نگه دارید جسم شما در زوایای که مضربی از ۴۵ درجه هستند جا به جا میشود و اگر هنگام حرکت کلید alt را نگه دارید میتوانید از شکل یک کپی ایجاد کنید.
با استفاده از کلیدهای جهت نمای صفحه کلید هم میتوانید جسم های خود را با پرش های کوچک حرکت دهید به این صورت که ابتدا جسم مورد نظر را انتخاب میکنید و سپس از کلیدها در جهات مختلف استفاده میکنید. هم چنین اگر حین حرکت کلید shift را نگه دارید این پرش ها با اندازه بیشتری انجام میشود و اما اگر کلید alt را نگه دارید میبینید که به ازای هر دفعه حرکت اشکال کپی میشوند.
از آنجایی که نرم افزار ایلاستریتور یک نرم افزار برداری است باید موضوعات انتخاب شده را به صورت دقیق تری ویرایش کنیم برای تغییر موقعیت دقیق موضوعات دو بار روی ابزار selection کلیک میکنیم و وارد کادر move میشویم. در ادامه مقاله آشنایی با ابزار Transform و حرکت دادن اشیا در ایلوستریتور بیشتر راجب این ابزار صحبت خواهیم کرد.
آشنایی با دستورات transform
با بخش نهایی مقاله تغییر اندازه ، تغییر شکل و چرخش اشیاء در برنامه ایلوستریتور یعنی کاربرد ابزار transform در ایلاستریتور همراه ما باشید.
با دو فیلد اول شما میتوانید موضوعات انتخابی خودتان را در راستای افقی و عمودی تنظیم کنید. جهت حرکت موضوع شما طبق مختصات دستگاه دکارتی میباشد در کادر distance میتوانید فاصله حرکت موضوع را مشخص کنید که مطابق با بخش position تنظیم میشود. در بخش angel میتوانید زاویه حرکت موضوع را مشخص کنید.
در بخش options چون اینجا شکلی نداریم که زمینه آن الگو یا pattern داشته باشد گزینه ها غیرفعال اند اما اگر فعال باشند میتوانید با استفاده از این دو گزینه علاوه بر موضوعات الگوهای اشاره شده را هم برای حرکت دادن معرفی کنید. فرمان move در منوی object در زیرمنوی transform هم وجود دارد.
ابزار transform در تغییر اندازه ، تغییر شکل و چرخش اشیاء
گزینه ی بعدی در آشنایی با ابزار transform در ایلوستریتور، rotate است، وقتی تصویر را انتخاب میکنیم در اطراف آن یک کادر مستطیلی یا مربعی ترسیم میشود که به آن باندینگ باکس گفته میشود اگر در همین حالت مکان نما را به بیرون و در یکی از گوشه ها ببریم میبیند که نشانگر موس تبدیل به یک فلش دو سر خمیده میشود که با این شرایط میتوانیم کلیک کنیم و بکشیم تا موضوعات بچرخند.
به این حالت چرخش در مقاله تغییر اندازه ، تغییر شکل و چرخش اشیاء در برنامه ایلوستریتور، دست آزاد میگویند برای چرخش دقیق از دستور rotate استفاده میشود.
زمانی که ابزار rotate را روی موضوعات خودتان فعال میکنید به طور پیش فرض نقطه مرجع در مرکز موضوع قرار میگیرد.
هم زمان با انتقال نقطه مرجع طبق آشنایی با ابزار transform در ایلوستریتور، برای اینکه آپشن و یا بخش تنظیمات ابزار هم باز شود میتوانید بعد از drag نقطه مرجع، کلید alt را نگه دارید و یک کلیک چپ انجام دهید.
دقت داشته باشید در آشنایی با ابزار transform در ایلوستریتور، که هم زمان با چرخش موضوع کادر دور آن هم دوران پیدا میکند در صورتی که بخواهید کادر به حالت اولیه باز گردد بدون اینکه چرخش موضوع تغییر کند میتوانید از فرمان reset bounding box که در زیر منوی transform قرار دارد استفاده کنید و هم چنین میتوانید روی موضوع کلیک راست کنید و از منوی باز شده روی فرمان reset bounding box کلیک کنید.
قرینه سازی اشیاء با ابزار transform
ابزار بعدی در آشنایی با ابزار transform در ایلوستریتور، ابزار reflect می باشد که برای قرینه سازی ازش استفاده می کنند برای قرینه سازی موضوعات اول باید آنها را انتخاب کنید روی یکی از نقاط گوشه یا لبه bounding box را با مکان نما بگیرید و از کادر خارج شوید.
روش دیگر قرینه سازی در آشنایی با ابزار transform در ایلوستریتور، از طریق ابزار reflect است که در نوار ابزار در زیر مجموعه ابزار rotate گرفته است.
در این مرحله از تغییر اندازه ، تغییر شکل و چرخش اشیاء در برنامه ایلوستریتور، بعد از انتخاب این ابزار برای اینکه بتوانیم خط فرضی انعکاس را برای موضوع مشخص کنیم باید ابتدا یک نقطه را در هر جایی که میخواهیم خط فرضی شروع شود کلیک کنیم کلیک بعد را هم در نقطه دیگر انجام میدهیم و به این ترتیب خط فرضی تعیین میشود اما قابل مشاهده نیست.
برای قرینه سازی دقیق هم میتوانیم وارد تنظیمات ابزار reflect شویم و هم میتوانیم در منوی object از زیرمجموعه transform فرمان reflect را انتخاب کنیم. به ادامه مقاله آشنایی با ابزار transform در ایلوستریتور توجه کنید.
چنانچه قصد داشته باشید نقطه مرجع در مرکز نباشد باید در نقطه ای که میخواهیم نقطه مرجع قرار گیرد کلید alt را نگه داریم و یک کلیک چپ انجام دهیم تا کادر آپشن باز شود.
طبق آشنایی با ابزار transform در ایلوستریتور، در این کادر میتوانید قرینه سازی را نسبت به محور عمودی و افقی انجام دهید هم چنین اگر میخواهید محوری را با زاویه سفارشی با عنوان خط فرضی reflect در نظر بگیرید میتوانید مقدار زاویه را در فیلد angle وارد کنید و یا روی دایره کلیک کنید و زاویه مورد نظرتان را انتخاب کنید.
مقیاس گذاری اشیاء با ابزار transform
ابزار بعدی ابزار تغییر اندازه scale در ایلوستریتور یا مقیاس گذاری ، همان کوچک یا بزرگ کردن موضوعات است که برای اینکار با دست آزاد باید شکل را به حالت انتخاب دربیاوریم و با بردن نشانگر موس روی لبه ها یا گوشه های کادر شکل را کوچک و بزرگ کنید در این روش اگر هنگام کشیدن کادر کلید shift را نگه دارید نسبت ابعادی شکل رعایت میشود. روش دیگر برای مقیاس گذاری استفاده از دستور scale هست که هم میتوانید از منوی object در زیر مجموعه transform آن را فعال کنید و هم ابزار آن را از نوار ابزار انتخاب selection tool کنید.
برای اجرای دقیق scale میتوانید با دو بار کلیک بر روی ابزار وارد بخش تنظیمات آن شوید. به مرحله بعدی در تغییر اندازه ، تغییر شکل و چرخش اشیاء در برنامه ایلوستریتورتوجه کنید.
اگر نسبتی را بر حسب درصد درون این فیلد وارد کنید موضوعات انتخاب شده در تمام راستا بزرگ یا کوچک میشوند در صورتی که بخواهید موضوع را تنها در راستای عمودی و یا افقی تغییر دهید میتوانید گزینه non uniform را انتخاب کنید و هر کدام از گزینه های horizontal و vertical را تنظیم کنید بخش options را مشاهده میکنید.
با فعال کردن گزینه scale corners از نرم افزار میخواهید که تغییر اندازه ها در گوشه های شکل هم اعمال شود و با فعال کردن گزینه scale strokes & effects میبینید که متناسب با بزرگ شدن شکل ضخامت خط دور هم تغییر خواهد کرد.
کج کردن اشیاء با ابزار transform
این ابزار برای کج کردن موضوعات کاربرد دارد که شما میتوانید برای کج کردن از دو روش استفاده کنید یکی استفاده از فرمان shear است که در زیرمجموعه فرمان transform در منوی object واقع شده است، دیگری استفاده از ابزار shear است که در زیرمجموعه ابزار تغییر اندازه scale در ایلوستریتور قرار گرفته است وقتی ابزار فعال میشود، نقطه مرجع در مرکز شکل قرار میگیرد و حالت متمایل شدن نسبت به نقطه مرجع انجام میشود در صورتی که بخواهید شکل نسبت به نقطه مورد نظر شما متمایل شود میتوانید نقطه مرجع را آنجا قرار دهید.
همچنین طبق آشنایی با ابزار transform در ایلوستریتور، در تنظیمات shear با فیلد shear angle میتوانید زاویه تمایل موضوعات انتخاب شده را مشخص کنید در بخش axis میتوانید مشخص کنید که تمایل موضوع در راستای افقی انجام شود یا در راستای عمودی، اگر در فیلد angle زاویه ای را به دلخواه خودتان وارد کنید میبینید که راستای عمودی و افقی غیر فعال میشوند.
تغییر شکل اشیاء با ابزار transform
با استفاده از ابزار free transform که در نوار ابزار موجود است میتوانید کلیه ی فرامین تغییر شکل را به یکباره برای موضوع انتخابی خودتان تعریف کنید، زمانی که ابزار را فعال میکنید یک منوی چهار گزینه ای باز میشود.
چنانچه اولین گزینه فعال باشد باعث میشود که نسبت طول و عرض شکل در طول تغییر حفظ شود.
با گزینه perspective distort میتوانید یکی از نقاط گوشه ای را با موس بگیرید و سپس آن را برای بردن به نمای perspective، drag کنید.
با free distort میتوانید نقاط گوشه ای را بگیرید و با استفاده از موس در جهت دلخواه drag کنید و شکل را کج کنید برای تغییر شکل اشیا در ایلوستریتور به طور دقیق میتوانید از پنل transform که در نوار کنترل موجود است استفاده کنید هم چنین میتوانید آن را از منوی window فعال کنید. در بخش انتهایی مقاله آشنایی با ابزار transform در ایلوستریتور همراه ما باشید.
طبق آشنایی با ابزار transform در ایلوستریتور، در پنل میتوانید در قسمت x و y مختصات نقطه مرجع خودتان را مشخص کنید هم چنین اگر روی هر کدام از آن مربع های کوچک کلیک کنید میتوانید مکان نقطه مرجع را مشخص کنید دقت داشته باشید که موضوع حتما باید انتخاب باشد.
در بخش بعدی تغییر اندازه ، تغییر شکل و چرخش اشیاء در برنامه ایلوستریتور، میتوانید اندازه طول و عرض شکل خودتان را مشخص کنید و اگر آیکون constrain فعال باشد هر کدام از مقادیر w یا H را تغییر دهید مقدار دیگر هم متناسب با آن تغییر میکند.
در بخش rotate میتوانید زاویه چرخش شکل را تعیین کنید و در قسمت shear میتوانید میزان کج کردن شکل را مشخص کنید. در صورتی که یک مستطیل ترسیم کنیم مشاهده میکنید که بخش دیگری هم در پنل فعال میشود که میتوانید با آن طول و عرض مستطیل و زاویه چرخش آن و همینطور مدل گوشه های آن را تعیین کنید.
گاهی اوقات قصد داریم بخشی از یک سند را که قرار هست چاپ شود را از حواشی آن مشخص کنیم در این صورت بهتر است قبل از گرفتن خروجی محل دقیق برش را به کمک علائم برش که در برخی مواقع علائم trim یا trim marks هم نامیده می شود مشخص کنیم.
در نرمافزار ایلوستریتور مکان و رنگ علامت برش را میتوانیم ثابت و یا متغیر تعریف کنیم فقط باید دقت داشته باشیم که این علائم برش با علامت برش اصلی سند که در هنگام باز کردن سند در پنجره new document بهعنوان bleed یا ناحیه برش یا مرز اطمینان ما تنظیم میکنیم متفاوت است.
ابزار برش crop
فرض کنید که ما در این پنجره قرار است که یک کادر مستطیلی را تنظیم کنیم که در این کادر مستطیلی ما میخواهیم یک کارت ویزیت را طراحی کنیم دقت داشته باشید که پنجره سند را کامل نمیخواهیم با سایز کارت ویزیت طراحی کنیم. بلکه قرار است که سند خودمان را با چندین کارت ویزیت پرکنیم. بنابراین میتوانیم به این روش عمل کنیم که یک کادر مستطیلی با سایزی که قرار است کارت ویزیت ما طراحی شود برای خودمان بازکنیم. برای این منظور بر روی ابزار rectangle کلیک چپ میکنیم و آن را فعال میکنیم و یا اینکه میتوانید کلید میانبر M را از صفحهکلید برای فعال کردن ابزار rectangle یا مستطیل بزنید.
برای اینکه بتوانیم آپشن این ابزار برش در ایلوستریتور یا همان crop در ایلوستریتور را بازکنیم و به آنها دسترسی داشته باشیم دو بار کلیک بر روی صفحه انجام میدهیم البته ما این موارد را در آموزشهای بعدی بهصورت کاملتر خدمت شما توضیح خواهیم داد. دقت داشته باشید مثلاً یکی از سایزهای استانداردی که برای کارت ویزیت استفاده میشود 9*6 cm است اما ما اینجا چون میخواهیم از برش ثابت استفاده کنیم اگر ما مقدار 90*60mm را برای کادرمان تعریف کنیم و با ابزار selection جابهجا کنیم.
میخواهیم علامت برش ثابت را در اطراف این کادر بگذاریم اول بایستی آن را با ابزار selection انتخاب کنیم و از منوی effect روی فرمان crop marks کلیک چپ کنیم.
و به این ترتیب علائم برش را در اطراف کادرتان میتوانید به این ترتیب ظاهر کنید.
فقط دقت داشته باشید وقتیکه گزینه crop marks را انتخاب میکنید به دلیل اینکه این علائم برشی که در اطراف کادرتان ظاهر میشود بهصورت ثابت است و شما نمیتوانید آنها را جابهجا و یا ویرایش کنید. دقیقاً علائم برش شما در همان مقدار 9*5cm که تنظیم کرده بودید میافتد و فاصلهای بهعنوان مرز اطمینان برای آن در نظر نمیگیرد. اما میدانیم زمانی که میخواهیم کارت ویزیت را بعد از چاپ از روی کاغذ برش بزنیم نیاز به ایجاد مرز اطمینان داریم که این مرز اطمینان 3 تا 5 میلیمتر قابل تنظیم است و ما الآن چون سایز کادر را 9*5cm در نظر گرفتیم.
بنابراین علائم برش دقیقاً مرز 9 در 5 سانتیمتر را برای ما برش خواهد زد و ممکن است که اگر تیغ برش کمی جابهجا شود بخشی از کارت ویزیت را از دست بدهیم. این کادر را میتوانیم بهعنوان کادر اصلی کارت ویزیت خودمان در نظر بگیریم و آن را با یکرنگ پرکنیم میتوانیم با گرفتن کلید alt و کپی کردن آن در صفحه کارت ویزیت را به این ترتیب صفحه را با آن پرکنیم که بتوانیم از یک سند برای چاپ تعداد بیشتری کارت ویزیت استفاده کنیم.
میتوانیم برای اینکه آلمانها یا کادرهایی که طراحی کردیم را دقیقاً در مرکز سند قرار دهیم آنها را به حالت انتخاب دربیاوریم و با کلیک چپ کردن بر روی گزینه group آنها را به حالت گروه شده تبدیل کنیم.
البته با این تنظیمات شما در آموزشهای بعدی بهطور کامل آشنا خواهید شد و سپس با استفاده از گزینههای align یا تراز بندی که در نوار کنترل است آن را در مرکز سند یا آرت برد تنظیم کنیم.
بخش دیگر از مقاله تغییر اندازه ، تغییر شکل و چرخش اشیاء در برنامه ایلوستریتور که قصد داریم برایتان توضیح دهیم ایجاد علامت برش قابلویرایش است برای این منظور یک سند جدید را باز میکنیم با همان تنظیمات پیشفرض منتها arientation را بر روی گزینه landscape قراردادیم با ok کردن پنجره new document وارد یک document جدید میشویم. و این بار هم ابزار rectangle را برمیداریم دو بار کلیک انجام میدهیم و اینجا با همان سایز اصلی 90*60mm یعنی مقدار برش یا فضای مرز اطمینان را برای آن در نظر نمیگیریم و همان مقدار اصلی کارت ویزیت را تنظیم میکنیم ok میکنیم.
و به این ترتیب کادر مستطیلی ما کشیده میشود آن را جابهجا میکنیم و یکرنگ را برای آن انتخاب میکنیم. توجه داشته باشید که همیشه با استفاده از ابزار selection شما میتوانید آبجکت یا المان خودتان را به حالت انتخاب دربیاورید.با انتخاب کردن کادری که کشیدید و مراجعه به منوی object و انتخاب گزینه create trims marks میتوانیم تریم مارکها و یا علائم برش قابلویرایش را بر روی کادر انتخابی خودمان فعال کنیم.
اینجا دیگر چون این ها قابلویرایش هستند میتوانیم آنها را بهراحتی بهاندازهای که نیاز داریم جابهجا کنیم . ابتدا گزینههای تریم مارک یا علائم برشی را که فعال کردیم را با انتخاب کردنشان از طریق ابزار selection همچنین میبینید چون قابلویرایش هستند به حالت انتخاب درمیآیند.
میتوانید کلید delete صفحهکلید را بزنید و پاکشان کنید شما میتوانید با استفاده از ابزار direct selection جزئیات طرح خودتان را انتخاب کنید که باز در آموزشهای بعدی با نحوه کار کردن با این ابزارها و اینکه کارشان چیست آشنا خواهیم شد. پس خط برش را با استفاده از ابزارdirect selection انتخاب میکنیم و میتوانیم با کلیدهای جهتنما آن را جابهجا کنیم.
شبکه های اجتماعی: اینستاگرام – فیسبوک – توییتر